Akiş GYO, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları arasında girişim ekosistemi ile yatırım/demo/hizmet satın alma perspektifi kapsamında gerçekleştirdiği yoğun işbirliği ile yeni teknolojilere yatırım konusundaki en vizyoner şirketlerden biri olarak portföyünün önemli bir kısmını oluşturan alışveriş merkezleri ve perakende sektörlerindeki gelişmeleri yakından takip ediyor ayrıca bu alandaki girişimcileri destekliyor.
Bu alan ilk çalışma olarak, Akiş GYO ve Akkök Holding önderliğinde İdacapital iş birliği ile hayata geçirilen 'Innovate21st Yatırım ve İvmelendirme Programı' kapsamında perakende ve gayrimenkul teknolojilerine yönelik çözüm/ürün/hizmet sunan girişimlere çağrı yapıldı. İki faz sonucunda yüzlerce başvuru arasından toplam 5 girişim yatırım almaya hak kazanırken, 10'a yakın girişim Akiş GYO'nun sahibi olduğu ticari gayrimenkullerde demo yapma ve ürünlerini test etme fırsatını yakaladı.
Programın yatırım almaya hak kazanan girişimleri ise Akiş GYO'nun dijitalleşme ve inovasyon hedefleriyle paralel olarak; kozmetik sektöründe artırılmış gerçeklik üzerine çalışan Pulpo AR; lojistik ve depolama alanında pazar yeri mantığıyla hizmet veren Park Palet ve Navlungo; perakendecilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilen, bireysel krediden cihaz değişim programlarına, sigorta işlemlerinden elektronik cihaz kiralama servislerine kadar tüm çözümleri sunan Fintegre; verimli ve kârlı bir işletmenin ihtiyaç duyduğu temel servisleri paylaşım ekonomisine dayalı bir platformda kullanıma sunan WorqCompany belirlendi.
Programın sonunda seçilen start-up'lara bugüne kadar 500 bin dolarlık destek sağlandı.Akiş GYO bu program dışında da girişim yatırımlarına devam etmiş ve perakende sektöründe daha kapsayıcı bir girişim ekosistemi yaratma ve bunu katma değerli şekilde iş modeline entegre etme çalışmalarına öncülük etmiştir. Bu kapsamda mikro lojistik sektöründe faaliyet gösteren Carrtell, online-offline entegrasyonunu sağlamaya yönelik hizmet sunan VenueX ve de döngüsel perakende alanında Türkiye'nin ilk girişimi olan Nivogo firmasına yatırım yapmıştır. Öte yandan demo ve hizmet satın alımı işbirlikleri çerçevesinde Akiş GYO geçtiğimiz dönemlerde 30'a yakın girişime paydaş olmuştur.
Temelleri 1952 yılında merhum Raif Dinçkök tarafından atılan Akkök Holding, 69 yıllık birikimiyle Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasındadır. Kimya, gayrimenkul ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Holding bünyesinde, biri yurt dışında olmak üzere, 19 ticaret ve sanayi şirketi ile 19 üretim tesisi bulunmaktadır. Yer aldığı sektörlerde yurt dışı piyasalarını yakından izleyen Akkök Holding, tüm şirketleriyle birlikte küresel rekabet koşullarını yakalamayı ve dünya standartlarına ulaşmayı hedeflemektedir.
Daha FazlasıAkkök Holding’in gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş GYO, 2022 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. AkişGYO Genel Müdürü Levent Çanakçılı, "Zorlu geçen iki yılın ardından, faaliyet gösterdiğimiz ticari gayrimenkul ve perakende sektörü 2022 yılında her geçen gün ivmelenen alışveriş hacmi ile eski dinamizmine geri döndü.
Akiş GYO'nun yatırımcısı olduğu, alışveriş merkezlerinden Akasya, İyi Hareket İnovasyon Teknoloji A.Ş (Colony) ile blok zinciri teknolojisine dayanan bir kripto varlık üretilmesi ve üretilen kripto varlığın satılması ile ilgili iş birliği anlaşması imzaladı.
Akiş GYO, 2021 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Akiş GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İ. Gökşin Durusoy, "Kovid-19 kısıtlamalarının sona ermesiyle 2021 yılının ikinci yarısı AVM'lerimizde ciro rekorlarının kırıldığı bir dönem oldu. Özellikle dördüncü çeyrekte salt kira gelirlerimiz 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 82.8 arttı" ifadelerini kullandı.
Akkök Holding'in stratejik iş alanları arasında konumlandırdığı gayrimenkul sektöründeki iştiraki Akiş GYO, 2021 ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Pandemi kaynaklı kısıtlamaların ve alışveriş merkezlerinin kısmen kapalı kalmaya devam ettiği 2021 yılının ilk yarısında, Akiş GYO aktiflerini yüzde 5 büyütürken, konsolide olarak 142 milyon TL gelir elde etti.
NASA'nın uzay istasyonları ve uzay mekiklerinde havayı filtrelemek için kullandığı özel "UV PHI Celi (photohydroionization)" teknolojisi İstanbul'daki Akbatı ve Akasya alışveriş merkezlerinde kullanmaya başladı.
İdacapital tarafından geliştirilen, Akiş GYO ve Akkök Holding işbirliğiyle yürütülen 'Innovate21st Yatırım ve İvmelendirme Programı' kapsamında finalistler belirlendi. Program sonunda seçilen start-up'lara 450 bin dolarlık destek sağlanacak.
Türkiye'de koronavirüs salgının görülmesinin ardından birçok sektör faaliyetlerine ara verdi. Salgınla mücadele kapsamında halk sağlığını korumak için kapılarını kapatan Akbatı ve Akasya AVM, ziyaretçiler için "sıfır risk" prensibiyle hazırlandığını açıkladı.
Sürdürülebilirlik stratejilerimizi ve raporlarımızı inceleyebilirsiniz.